När ditt barn har fått en plats på Lilla My har du säkert många frågor, särskilt om det är första gången du ska skola in ett barn på förskola. Här finns svar på många vanliga frågor om inskolning och förskolestart. 

När det är dags för inskolning har ditt barn en ”egen” pedagog som har hand om hela inskolningsperioden. Samma pedagog kommer att följa barnet under tiden på Lilla My och ha utvecklingssamtal med er föräldrar en gång per termin.

Så funkar inskolningen

Innan invänjningen börjar är det bra om du,tillsammans med ditt/dina barn,besöker oss. Då informerar vi bland annat om hur invänjningen kommer att gå till samt ger er information om föräldraföreningen. Invänjningen börjar med ett hembesök, detta för att barnet/barnen i sin invanda hemmiljö ska få träffa den pedagog som ska ansvara för invänjningen.

Själva invänjningen tar minst 2 veckor,lite beroende på hur det går. Första dagen görs ett hembesök. Andra dagen kommer du och ditt/dina barn till förskolan en timme,som tillbringas inomhus. Övriga barn kommer då att befinna sig utomhus,för att ditt/dina barn i lugn och ro ska få bekanta sig med miljön. Tredje dagen är både du och ditt/dina barn ute i knappt två timmar och så fortsätter det veckan ut.

Andra veckan börjar som den första veckan slutade och dag sju går du in en stund när ditt/dina barn är utomhus. Den åttonde dagen är barnet/barnen själva på förskolan i en timme,du åker således hem för att finnas tillgänglig på telefon och för att komma och hämta barnet/barnen efter en timme.
De två sista invänjningsdagarna åker du hem och barnet/barnen stannar kvar. Dag nio stannar barnet/barnen över lunchen och dag tio över lunch,vila och mellanmål.

Bra att förbereda innan förskolestarten

  • Märk kläder med barnets namn.
  • Ta med stövlar och regnkläder som ska finnas på förskolan och namna dem.
  • Varje barn har en låda med extrakläder. Ta med extra tröja, byxor, strumpor och underkläder.
  • Sover barnet middag? På Lilla My sover barnen ute i egna vagnar. Om ni inte kommer med vagn på morgonen eller om den vagn ni har inte passar för att sova i kan ni ha en vagn stående för middagsvilan. Åkpåse eller filt behövs vintertid.
  • Ta med napp om barnet använder det.