Barn behöver god, nyttig och mångsidig mat för att må bra, utvecklas och leka. På Lilla My serveras frukost, fruktmellanmål, lunch och ett matigare mellanmål på eftermiddagen.

All mat är ekologisk och kravmärkt och lagas från grunden. Barnen får möjlighet att vara med och baka och koka äppelmos för att lära sig var mat kommer från.

Egenodlat
I vår trädgård har vi ett grönsaksland där vi odlar kryddor, grönsaker och bär tillsammans med barnen varje år. Vi tittar på hur det växer och så småningom blir det dags för ett smakprov. Därefter undersöker vi hur överbliven mat/bär/frukt i komposten blir till jord som vi kan använda till nästa års planteringar.

Här kommer en liten presentation från köket från vår kock Lisa.

 

  • Först och främst så vill jag med maten till era barn skapa ett
    matminne. Något som dem som vuxna kommer att ha med sig utan
    att nödvändigtvis veta varför man just exempelvis gillar kombon
    timjan och potatis. Att som barn lära sig nya, spännande smaker på
    vardagsmaten sätter ett stort avtryck på vad dem i vuxen ålder
    uppskattar. Lika kärleksfullt som att skapa ett fint matminne, lika
    lätt är det att förstöra ett. Jag tror stark på att låta barnen plocka,
    smaka och välja vad de själva tycker är gott och välja bort det dem
    tycker är äckligt. Inte ska man behöva äta något som smakar illa!
    Därför är det viktigt att bjuda på olika små smaker, varma, kalla,
     
    Köket på Lilla My
    ”vad smakar bäst för
    just mig idag..”
  • Sura, salta, söta, feta, färgrika, färglösa, hårda, mjuka eller lösa.
    Vad smakar bäst för just mig idag? Vågar jag testa något nytt
    imorgon? En måltid är ett fint pedagogiskt sätt att lära sig att våga
    bredda sitt matsinne och minne. Testa själv!
    Ekologiskt och vegetariskt i säsong
    Barnen blir serverade ekologisk och vegetarisk mat som lagas från
    grunden. Maten beställer vi från alt. Grönt (=alternativ grönt) en
    mindre grossist i Vallentuna. Råvarorna är i säsong och på
    försommaren är varorna fantastiska, även hela hösten! I och med
    att jag köper in råvaror som är bra, fina och näringsrika just nu, så
    kan menyn plötsligt ändras för jag kan inte låta bli att laga på de
    fina produkterna alt. Grönt just har fått in, vilken lycka!
    ”Barnet får arbeta
    med finmotoriken…
  •  
    Barnen i köket
    När ett blombarn fyller år så får barnet baka sin egna
    födelsedagskaka med mig. Vi bakar på det som är i säsong och
    pratar, smakar och lär oss en ny smak. Barnet får arbeta med
    finmotoriken och ta in instruktioner. Barnet är med under hela
    bakprocessen vilket är väldigt lustfyllt om man tar in lite sång och
    avsmakning! Under vår och sommar tog jag även in två barn i
    veckan för brödbak. Vilket var väldigt populärt och lyckat, så
    självklart ska vi fortsätta med det!
    Det var allt från mig! Om ni har frågor så kontakta mig eller
    om ni är nyfikna på att sitta med under en lunch så går det nog att ordna.
     
     Lisa Ruokokoski, kock på föräldraföreningen Lilla My